onsdag 21. november 2012

ØKONOMI: handle inn julegaver og noen utfordringer knyttet til dette


Nå er det bare 9 dager til desember, som blant annet innebærer at julen nærmer seg med stormskritt. Dette er en tid som ofte bringer flere utgifter enn vanlig og det er derfor ekstra lurt å ha god kontroll på økonomien. Det kan virke utfordrende, men med litt planlegging og noen enkle grep klarer du dette fint. I dagens innlegg har jeg tatt for meg handling av gaver og noen utfordringer knyttet til dette.
Nedenfor har jeg samlet noen enkle tips for å hindre at du blir så revet med i gleden av å gi, for så å ende opp med minus på kontoen etter juletiden. Jeg har laget et eksempel som tar for seg hvert av punktene, skrevet i kursiv tekst.

Steg 1: Skriv først ned navnene på alle du ønsker å gi gaver til denne julen.

La oss si at du har mange på listen over hvem jeg ønsker å gi gaver til. Din familie, din partners familie, familie sine partnere, deres barn, dine barn, venner, kolleger… Du legger disse sammen og ender opp med 35 personer på listen over personer du ønsker å gi til.

Steg 2: Stryk ut navnene til personene som du ikke absolutt må kjøpe gave til. For eksempel vil det for de fleste være naturlig å beholde sin nærmeste familie på listen, men kanskje stryke ut kolleger og venner.

Du beholder din egen familie og din partners familie på listen. Antallet personer på listen er nå redusert til 20 personer. Kan du redusere ytterligere? Hvem er viktigst på listen? Barna, selvfølgelig. La oss si at fire på listen din er søsken og at alle har en partner. I tillegg har alle disse ett barn hver. Barna skal selvfølgelig få en gave hver, men du bestemmer deg for å slå sammen gave til foreldrene. Tallet er nå nede i 16. Du har også fire besteforeldre på listen, som har alt. Du bestemmer deg for at disse skal få et kort eller en liten oppmerksomhet, men pga økonomien har du ikke mulighet til å kjøpe gave til dem. Tallet er nå redusert til 12 som du må kjøpe gave til.

Steg 3: Bestem deg for hvor mye du kan ta deg råd til å bruke på gaver totalt.

For enkelhetens skyld, la oss si at du er student og har en liten jobb ved siden av.  Etter alt av faste utgifter sitter du igjen med 1700 kr i måneden, som du kan bruke på andre ting og kjøpe eventuelle gaver av. Du er likevel forberedt på julen og har satt av 500 kr til gaver. Med de pengene du får utbetalt i november og desember bestemmer du deg for at det er mulig å sette av 1000kr til. Altså har du 1500kr totalt, som kan brukes på gaver.

Steg 4: Bestem deg for hvor mye du ønsker å bruke på hver av personene du har på listen. Skriv ned beløpet ved siden av hvert navn.

 Du tenker på hvor mye du vil kjøpe for til hver av personene på listen.  Du mener et greit beløp, og det som forventes at du bruker per gave, er 200kr per person.

Steg 5: Legg sammen beløpene per person og sørg for at det totale beløpet ikke overstiger hva du har tillatt deg selv å bruke.

Med det tallet du bestemte ovenfor per person, ser vi at dette kan by på problemer. Til sammen blir det 200 per person ganger 12 som du må kjøpe gave til. Totalbeløpet ditt blir 2400. Dette overstiger beløpet på 1500kr, som du har planlagt å bruke totalt, med 900 kr.

Steg 6: Gå tilbake og gjør nødvendige endringer på listen. Hvordan kan du få det til å gå opp i opp med beløpet du har planlagt å bruke?

Hvordan skal du løse dette? De 900kr er penger du ikke har, som du vet du ikke vil ha mulighet til å sette av ekstra før julen er her. Du avtaler med din partner at dere skal gå sammen om å kjøpe felles gaver til alle de voksne du har på listen. Dere skal bruke 100 kr hver, slik at dere sammen kan kjøpe en gave til verdi av 200kr i stedet.  Det er 7 voksne personer på listen ganger 100kr per hode, som blir 700kr. Det er også 5 barn på listen, som du fremdeles vil bruke 200kr per hode på. Totalt blir det 1000 på gaver til barna. Når du videre legger disse sammen blir det 1700. Dette er fremdeles 200kr over beløpet du har planlagt.
Dere bestemmer dere for å gå sammen om barnas gaver og, men at totalbeløpet per person skal være 300kr… altså 150 kr per hode på listen din. Da blir det 150 x 5 = 750 på gaver til barna og 100 x 7 = 700 kr på gaver til de voksne. Totalt blir det 1450 kr… innenfor totalbeløpet på 1500!

Til slutt: Ta ut beløpet du har bestemt deg for å bruke i kontanter og legg fra deg bankkort hjemme, når du drar for å handle gaver. Ta med deg listen hvor du har notert navn og beløp… hold deg til denne! Slik vil du spare deg selv for mye unødvendig pengebruk og alle fristelsene i butikkene rundt juletider. Pengene du har til overs etter å ha redusert beløpene per hode kan du ta med og bruke ekstra, hvis noen av gavene overstiger med små beløp. Det kan i tillegg være lurt å beregne en 100 lapp ekstra til kort, innpakning og lignende. Spør i butikken om de pakker inn. Hvis de har et slikt tilbud, benytt deg av det.
De du har på listen over personer du ønsker å kjøpe gaver til, men ikke har råd til, kan du for eksempel skrive et hyggelig kort til. Alle setter pris på litt oppmerksomhet i julen... og spør du meg er et par vennlige ord noe av det fineste man kan gi.

Ønsker dere masse lykke til med planleggingen og gave handlingen! :)
Still gjerne spørsmål, eller del dine egne tips, i kommentarfeltet.
bilder: pinterest
Hva synes du?

4 kommentarer:

 1. Kjempeflott innlegg om økonomi :-)

  Har ett kjempestramt budsjett som vi lever veldig bra med, barna har forstått at det er det å få og gi som er viktig og ikke mengden gaver og verdien av disse... gleder meg veldig...

  Her er mitt tips til å redusere forbruket:
  http://godtogbillig.matprat.no/sparetipsmiljotips/

  og her er gaven fra datteren til meg, ett bevis på hvor mye verdi en billig gave kan ha:
  http://godtogbillig.matprat.no/verdens-beste-gave/

  Håper de kan komme til nytte for noen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar Hege :) Veldig flott at du la igjen en kommentar slik at jeg fant bloggen din... innleggende var veldig inspirerende og falt i smak hos meg ;)

   Synes det er flott at du lærer barna dine at det ikke er mengden, eller hvor mye ting koster, som teller :)

   Ha en fin uke!

   Slett
 2. Her lever vi også livet på et stramt budsjett. Noe jeg syns er utrolig viktig og til stor hjelp, er faktisk å ikke vente til desember med å kjøpe julegaver. Planlegging er alt! Begynn gjerne på julelista tidlig på året (selvfølgelig kan den bli endret noe i løpet av tiden som går - noen kommer kanskje til og noen "går ut" av lista, men i store trekk vet du jo hvem du skal kjøpe julegaver til). Begynn å handle julegaver på salget i august, eller når du finner spesielle "pangtilbud" gjennom året. Kryss av på lista etterhvert. Ha en egen "julegavehylle" (eller eske) på boden/i skapet.
  Jeg fikk massevis av julegaver da det var fyll-en-pose-bøker-for-300 kr på bokhandelen i september. Fikk ca 20 (gode) bøker for den summen!
  Bytt eventuelt ut kjøpte gaver med opplevelser og tjenester. En av de fineste julegavene jeg har fått, var et "klippekort" med 5 ganger barnevakt :-) Er du flink til å strikke, sy? Det er utrolig masse fint man kan lage av restegarn og -stoff. Evt kjøpe billig på Fretex o.lign.
  Og som Hege sier over her; vi må lære oss å fokusere bort fra forbruk. Vi har veldig dårlig råd, men gleder oss like mye til jul hvert år :-)
  Koselig adventstid til dere :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for fin kommentar! Her var det mange gode tips :)

   Planlegging i løpet av året er jo det beste man kan gjøre. Ingen unnskyldning for å være uforberedt når julen kommer til samme tid hvert år :)

   Klippekort med 5 barnevakter er jo en helt fantastisk gave å få. Har familie som jeg gjerne sitter barnevakt for, men noen ganger er det jo ubehagelig for dem å ringe hele tiden..derfor er det jo bedre å gi det til dem i gave, sånn at de vet at du gjerne gjør dem en tjeneste og at de kan "løse inn" gavekortet uten dårlig samvittighet :) Jeg er og veldig for å gi bort opplevelser og tjenester. Har planlagt et innlegg om dette som kommer her på bloggen snart ;)

   Butikkene vil jo veldig gjerne at vi skal bruke penger på smått og stort, men tror mange opplever et stort press i julen pga dette... det er jo ikke sånn det skal være. Julen handler jo om å være med hverandre og ha det koselig, ikke bruke masse penger.

   Slett