torsdag 22. november 2012

ØKONOMI : hvordan planlegge et julebudsjett

bilde: pinterest

Det er nå 8 dager igjen til desember og vi fortsetter nedtellingen her på bloggen. Som jeg har nevnt i tidligere innlegg er julen en tid som ofte bringer flere utgifter enn vanlig og det er derfor ekstra lurt å ha god kontroll på økonomien. Det kan virke utfordrende, men med litt planlegging og noen enkle grep klarer du dette fint. I dagens innlegg skal vi se nærmere på hvordan man lett kan planlegge et budsjett for desember… et lite julebudsjett, rett og slett!
Først, hva er egentlig et personlig budsjett?
Du vet forhåpentligvis når du får regninger og hvor store de er? Vet du det samme om inntektene dine? Når du setter opp et personlig budsjett lager du en plan hvor du setter opp inntekten din mot utgifter, formue og gjeld. En slik plan er nyttig å ha når du skal planlegge din personlige økonomi. 
Hvorfor bør jeg sette opp et personlig budsjett?
Hensikten med å sette opp et personlig budsjett er å få lagt gode planer! En slik plan kan settes opp på bakgrunn av tidligere år, erfaringer og forventninger. Å spare penger betyr ikke at du må ofre alt du liker… har dere noen juletradisjoner som koster litt ekstra penger? Julemat? Gaver? Konserter? Hvorfor ikke nyte disse med god samvittighet i stedet? Og hvordan gjør man det? God planlegging! Når du har satt opp et budsjett vil du enkelt kunne se hvor du må stramme inn, eller når du har litt mer økonomisk frihet. Du vil etter hvert se hvor nyttig det faktisk er.

Hva trenger jeg for å sette i gang?
Penn og papir! Du trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det er. Det første du bør gjøre å skaffe deg en oversikt over dine inntekter og utgifter. Finn litt tid til å sette deg ned med nettbanken, kvitteringer, lønnsslipper… det du har tilgjengelig. Bruk dette til å skaffe deg en oversikt over din økonomi. Hvis du trenger litt inspirasjon til å komme i gang er for eksempel internett fullt av ulike budsjettmal du kan bruke. Word Exel har og et veldig bra mal på månedsbudsjett, hvor du plotter inn tallene dine til foreslåtte poster og kan legge inn dine egne. Senere kan du legge inn dine faktiske utgifter og sammenligne tallene. Hvordan har det gått? Har du holdt deg til budsjettet?

Steg for steg

Steg 1: Begynn med et blankt ark, en linjal og penn. Tegn opp en vertikal linje nedover midten av arket. På venstre side skriver du inntekter og utgifter på høyre side.

Steg 2:  Lag en liste over dine/deres nåværende utgifter og skriv disse inn på arket. Lån, husleie, strøm, tv, mobiltelefon... hva det måtte være. Vær så detaljert som mulig. Husk at budsjettet skal være en plan for hva du faktisk kommer til å bruke denne måneden. Mat, klær, spise ute, trening... alt skal med! Derfor kan det være lurt å se tilbake på hva dere har pleid å bruke tidligere, som veiledning, hvis dette er første gang du setter opp et budsjett.

Steg 3: Lag en liste over dine/deres inntekter. Hvis den varierer bør du gå får et gjennomsnitt fra de siste seks månedene. Eller skrive ned det laveste du forventer, for å være på den sikre siden. Skriv disse inn under inntekter på arket ditt.

Steg 4: Hva forventer dere å bruke ekstra i julen? Hvis dere er flere i familien, sett dere ned sammen og planlegg økonomien. Kommer matutgiftene deres til å øke? Gaver? Transport? Selskap med venner? Prøv igjen å vær så detaljert som mulig. Si til dere selv at dersom det er noe som ikke blir tatt med i budsjettet kan det ikke brukes penger på.

Steg 5: Sett en vertikal linje under inntekter og utgifter når  du er ferdig. Legg sammen tallene å se hva totalen blir på bunnlinjen. Overstiger beløpet du har for utgifter det du har skrevet ned som inntekter? Du er nok ikke alene om det, men her må du gå tilbake å se gjennom tallene. Hvor kan det gjøres endringer for å redusere utgiftene?

Når du er ferdig med planleggingen gjelder det å holde seg til budsjettet. Du vil nok også merke at når det er satt et bestemt beløp har man det alltid litt i bakhodet, når man for eksempel er ute og handler. Ta vare på kviteringer og regninger. Skriv ned de faktiske tallene, slik at du kan sammenligne disse med budsjettet ditt når måneden er over. Da kan du se hvilke poster som kanskje er lavere og høyere, som igjen vil gjøre planleggingen neste måned mye lettere.

Ønsker dere masse lykke til med å sette opp et julebudsjett :)
Jeg tenkte litt på å lage en mal på julebudsjett til dere, som kan lastes ned og fylles ut. Er det noe dere kunne tenkt dere? :)

Hvilke ekstrautgifter er størst hos dere i julen?
Har dere spørsmål, tips eller forslag? Del gjerne i kommentarfeltet.
Hva synes du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar