Budsjett?

Hva er et personlig budsjett?
Når du setter opp et personlig budsjett lager du en plan hvor du setter opp inntekten din mot utgifter, formue og gjeld. En slik plan er nyttig å ha når du skal planlegge din personlige økonomi. Du vet forhåpentligvis når du får regninger og hvor store de er? Vet du det samme om inntektene dine?

En dårlig privatøkonomi kommer ofte av for mange unødige småutgifter. Du har kanskje dyre abonnementer og andre unødvendige utgifter? Disse kan ta livet av en privatøkonomi som i utgangspunktet kanskje allerede er litt stusselig.

Hensikten med å sette opp et personlig budsjett er å få lagt gode planer! En slik plan kan settes opp på bakgrunn av tidligere år, erfaringer og forventninger. Å spare penger betyr ikke at du må ofre alt du liker… glad i mat? Reise? Trening? Shopping? Vi har alle våre ”guilty pleasures”,men hvorfor ikke nyte disse med god samvittighet i stedet? Og hvordan gjør man det? God planlegging!

Hva trenger du for å sette i gang? Penn og papir! Du trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det er. Det første du bør gjøre å skaffe deg en oversikt over dine inntekter og utgifter. Finn litt tid til å sette deg ned med nettbanken, kvitteringer, lønnsslipper… det du har tilgjengelig. Bruk dette til å skaffe deg en oversikt over din økonomi. Hvis du trenger litt inspirasjon til å komme i gang er for eksempel internett fullt av ulike budsjettmal du kan bruke.

Når du har satt opp et budsjett vil du enkelt kunne se hvor du må stramme inn, eller når du har litt mer økonomisk frihet. Du vil etter hvert se hvor nyttig det faktisk er!

Et perfekt eksempel er da jeg og kjæresten min for første gang satt oss ned for å planlegge en uke med middag (noe vi aldri hadde gjort før). Til vanlig brukte vi opptil 250kr per person daglig på mat. Hvorfor? Dårlig planlegging! Da vi satt oss ned og la en plan for hva vi ville ha til middag de neste 7 dagene og dro på butikken for å handle inn ble sluttsummen på kassalappen ca. 500kr fordelt på oss to. Det vil si det tidligere DAGLIGE forbruket nå fordelt på 7 middager (!!!). Crazy, I know!

For å sette ting litt i perspektiv:

250kr x 7 dager = 1750kr i uka på mat VS. 250 kr totalt i uka på mat?

Da har du plutselig spart 1500kr… og vet du hva? Det er ganske mye penger!

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Så fin og spennende blogg du har!
  Budsjett er et veldig viktig verktøy for å holde styr på inntekten :) rart hvor fort penger kan forsvinne hvis man ikke bestemmer hva de skal brukes til!

  Skal følge bloggen din, og vet du, sparing ER gøy ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for flott kommentar, pengebingen! :)
   Er veldig enig med deg. Budsjett er enkelt og greit når man først kommer inn i en god rutine. Og det utgjør en STOR forskjell når man har oversikt. Selv gikk jeg fra å alltid ha for lite til god kontroll i løpet av kort tid. Det føles så mye bedre at det største problemet er å nå sparemålet for måneden, fremfor hvordan man skal få de siste hundre kornene til å vare til neste lønning.

   Kjempe fin blogg du har, skal følge med ;)
   Ha en flott uke!

   Slett