mandag 4. juni 2012

SPARING: matplan for en uke

”Er det en ting hun ikke kan, så er det å lage mat! Spør henne hva som skjedde med de nudlene…” er nok noe de som kjente meg for noen år siden ville sagt om meg på kjøkkenet. Jeg har alltid vært glad i mat, men ikke særlig flink til å lage den. Når det gjelder matlaging ligger det mye i ordene ”øvelse gjør mester”. Problemet var vel egentlig at jeg aldri tok meg tid til å lære meg å lage mat.

Det ble mange unnskyldninger og lette utveier. Den enkleste av alle var vel at jeg spiste mye ute. Dette gikk naturligvis ganske hardt utover lommeboken min. Heldigvis kan man lære av sine feil og jeg innså etter hvert at denne livsstilen verken var bra for helsa eller økonomien min.

Men hvordan skulle jeg forandre denne dårlige vanen? Jeg sluttet å spise ute og ble mer interessert i å lage mat hjemme, men det var fremdeles dyrt. Hvorfor? Dårlig planlegging. Ta for eksempel at jeg skulle lage en salat. Det var ikke nok med et beskjedent utvalg av grønnsaker, jeg måtte ha hele butikken. Ikke vanlige tomater, men cherry tomater. Ikke en isberg salat, men den dyreste ferdigkuttede salatmix’en. Litt ruccola. Fetaost. Et kyllingbryst…nei to. Det ble til at jeg gikk på butikken hver dag... og selv om jeg egentlig bare gikk inn for å handle den ene ingrediensen jeg manglet kom jeg ut med to poser med alt annet enn det jeg skulle ha.

Etter hvert ble det for mye stress og jeg falt tilbake til å spise mye ute. Jeg slo meg vel egentlig til ro med at det å spare penger på mat aaaaaldri ville fungere for meg. Unnskyldingene var alt fra ” man sparer faktisk ikke penger på å lage mat hjemme hvis man skal ha noe ordentlig” til ”det er mye billigere å spise ute når man bare er en person uansett”. Kjenner du deg igjen? Jeg har vært der selv, men det er bare tull… og du vet det!

En dag tvang min kjære meg til å prøve å sette opp matplan en uke. Jeg kviet meg og tok meg selv i å oppføre meg som et barn ”…men hvordan skal jeg vite om jeg har lyst på det til onsdag? Det blir bare til at jeg får lyst på noe annet… maten blir dårlig…ååårrrrhhhh…” Heldigvis har jeg en tålmodig kjæreste og til slutt gikk jeg med på å prøve det. Og vet du hva? Det gikk sykt bra! Nå er det jeg som maser om at vi må sette opp matplan og gleder meg til vi skal lage middag. Hvem skulle trodd det?

Så hvorfor begynne med matplan?

-Du sparer enormt mye tid. I stedet for å bruke en time hver dag på å finne ut hva du skal ha, hva du må kjøpe, gå på butikken og alt det der setter man seg ned en times tid på søndagen og planlegger hele uka.

-Mye mindre stress. Man slipper stresset med å dra på butikken, hele tiden tenke over hva/hvor man skal spise og ha skyldfølelse fordi man vet at man har brukt for mye penger på mat.

-Det er sunnere med hjemmelaget. I stedet for fast food, dyr ferdigmat i mikrobølgeovnen, restauranter, kantiner osv. har du nå tid til å bruke tid på å planlegge maten din og sørge for at du får i deg det kroppen din trenger. Å ha en matplan er som å spise ute på restaurant hver kveld. Maten er variert og vellaget.

-Det er bra for lommeboka. En matplan vil kanskje koste deg mer den ene gangen du er på butikken, men du hadde brukt mye mer hvis du gikk på uplanlagte handleturer resten av uka. Når du handler en gang i uka blir det til at du bruker det du har tilgjengelig hjemme og maten blir ikke stående lenge nok til å bli dårlig. Du eliminerer impulskjøpene… og hva er det? Jo, det er bra.

-En sosial ting man kan gjøre sammen. Når man handler inn mat blir det til at man samles hjemme for å lage og spise sammen. Man gleder seg til middag og godt selskap :)

Jeg kan fortelle deg at jeg aldri har vært så mett å fornøyd som jeg er nå, etter at jeg begynt med matplan. Når man ikke har mat hjemme blir det til at man glemmer måltider og tar lette utveier… dyrt og kjedelig.

Så nå vet du hvorfor du burde lage en matplan, men er kanskje litt forvirret og ikke helt vet hvor du skal begynne? Spør deg selv hva målet med matplanen din er: skal du spare tid? Penger? Spise mer variert? Eller kanskje alt dette?

Her er noen tips for å komme godt i gang:

-Sett av en bestemt sum som du er villig til å bruke på mat i uka. Her kan du prøve deg litt frem. Det er ikke alltid like lett å vite hva forbruket ditt egentlig er når du aldri har hatt en matplan før, men da lærer du til neste uke. Dersom du er student kan du for eksempel ta utgangspunkt i stipendet og lånet som du mottar hver måned. Dette ligger vel på rundt 6800kr utbetalt i måneden. Samtidig er det vanlig at nordmenn bruker ca 13 prosent av inntekten sin på mat i måneden. Det vil si 6800kr x 0,13 = 884kr på mat i måneden. 884kr / 4 uker er 221 kr på mat i uka. Selv bruker jeg ca 250 kr på mat i uka og det funker bra for meg.

-Bruk enkle oppskrifter. Disse bruker færre ingredienser, som betyr at det blir billigere. Rema 1000 har middag for under 100 lappen, som kan være et greit sted å begynne. Videre kan du velge matretter der noen av ingrediensene går igjen, for eksempel kjøper du en pakke med gulrøtter og bruker dette som tilbehør til to forskjellige middager og snacks.

-Salg på noe du spiser ofte? Kjøp mer og frys det ned! Ta for eksempel at det er salg på kjøttdeig et sted. Du spiser dette ofte til taco, lasagne, shepherds pie osv. Selv om du bruker mer penger på å kjøpe mye på en gang, vil du spare penger i lengden. Fryseren kommer og til å bli din nye bestevenn!

-Lag en restaurant favoritt hjemme. Du vil fort se at en kyllingsandwich ikke koster 150kr og smaker like godt hjemme. I tillegg får du dobbelt så mye av favorittmaten din.

I slutten av denne uken kommer jeg til å dele min matplan her på bloggen for å vise dere hvor enkelt det faktisk er. Jeg kommer også til å legge ut mal på en matplan jeg har laget, som du kan skrive ut og bruke. Håper du blir inspirert til å spare penger på mat!

Dagens matplan mal:

5 kommentarer:

 1. ikke bare er fryseren min nye bestekompis, men også DU! tusen takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Lucy Sky! Du, meg og fryseren blir en fin trekløver! Hehe:)

   Slett
 2. Supert blogginnlegg:-) følte meg veldig truffet av den kommentaren om at man ikke kan vite hva man har lyst på flere dager i forveien! Jeg må vel bare bli voksen jeg også.
  Godt jobba å holde et så lavt matbudsjett:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Hanne! Kjempe hyggelig kommentar :)Matbudsjettet mitt høres ekstremt lite ut, men man får faktisk veldig mye mat for pengene... hadde aldri trodd at det kunne gå før jeg ble tvunget til å prøve det :) Nå er det masse penger til overs som kan spares eller brukes på andre ting ;)

   Slett
 3. Denne matplanen virker genial, så gjenstår det bare å se om jeg får gjennomført dette ;)

  SvarSlett