søndag 3. juni 2012

SPARING: 10 enkle sparetips for jenter

Ikke bruk penger for å føle deg bedre.
Har du en tendens til å bruke penger når du har en dårlig dag eller selvtilliten kanskje ikke er helt på topp? Det er utrolig mange jenter som dessverre har en dårlig vane av å bruke penger for å føle seg bedre. Som regel er resultatet en kortlevd lykke og du ender opp med skyldfølelse for alle pengene du har brukt. Hvis du ikke trenger det, ikke kjøp det. Prøv i stedet å finne noe annet som kan gjøre deg glad og erstatte pengebruken.

Lag en matplan.
Matbutikker bruker alle triks i boken for å få deg til å bruke mer penger. Du gikk inn på butikken og skulle egentlig ha tannkrem, men kom ut med en cola, et blad, et eple og en kjekspakke…men glemte selvfølgelig tannkremen. Hvis du handler på impuls bruker du mer! Planlegg måltider, lag en handleliste og kjøp kun det du trenger. Du vil bli overrasket over hvor mye penger det er å spare her. Dropp ferdigmaten og lag fra bunnen av.. dette tar kanskje litt ekstra tid, men smaker bedre og koster mindre. Hvorfor tror du butikkene har tyggis, drops og aviser ved kassene? Disse er strategisk plassert så du skal kjøpe på impuls… vær klar over dette neste gang du handler.

Vær selvstendig.
Ikke vær avhengig av noen andre (for eksempel foreldre, kjæreste eller venner). Det føles ikke bra å være en byrde for andre. Ta kontroll over din egen økonomi, vær selvstendig og håndter pengene dine selv! Ansvar er bra og får deg til å ta mer beviste valg.

Få deg en hobby.
Put pengene dine i en hobby i stedet for å spise ute osv. Dette vil gi deg tid til å slappe av, og er kanskje noe du kan tjene penger på etter hvert? Det er mange som tjener penger på hobbyen sin…ta for eksempel Lauren Luke som begynte med sminkevideoer på youtube. Med over 50 millioner hits på youtube har hun blitt nevnt som en av tolv innovative entreprenører i Times og fått sitt eget sminkemerke.

Bruk internett!
Er du en av dem som bruker en formue hver måned på VOGUE, ELLLE, COSTUME osv.? Dette er en pengesluk… i dag finnes så å si alt på nettet! Min personlige favoritt er style.com hvor du kan finne alt det siste fra catwalken og med litt innsats er jeg sikker på at du kan finne et tonn med lesestoff fra inspirerende blogger…og alt helt gratis!

Selg ting du ikke trenger.
Hvis du ikke har brukt det på et halvt år er ikke sjansen stor for at du kommer til å bruke det igjen. Folk kjøper ting de ikke trenger som ender opp med å støve ned i leiligheten din og bare ta masse plass. Rydd opp i skapet ditt og bli kvitt alt du ikke trenger! Du kommer til å bli overasket over hvor mye penger dette kan dra inn. Jeg hadde for eksempel 3 speil stående og etter 2 dager var jeg 3000kr rikere. Jeg har og venninner som har solgt klærne sine på finn.no og i følge dem er ’folk helt gale’... det meste blir solgt unna. Ikke vær en skrotnisse, tøm loftet og sett pengene i banken i stedet.

Ikke gå i designer fella.
Se på alternative merker, her er det mye penger å spare. Gjennom lur markedsføring og reklame bygger selskaper opp et merke, som får oss til å tro at vi trenger nettopp dem fremfor alle andre. Ta for eksempel apple som satser på innovative og brukervennlige produkter med et fint design. Hvis en person liker apple og identifiserer seg med merket vil personen velge dette, selv om det kanskje finnes andre produkter av samme kvalitet til halvparten av prisen på markedet. Selvfølgelig hvis du mååå ha en iphone så kjøp den, men hvis du vil spare penger kan det lønne seg å sjekke ut resten av markedet før du følger strømmen.

Gjør det selv.
En venn av meg sa en gang 'jeg er sikker på at jeg kunne lært meg nesten hva som helst, så lenge jeg hadde hatt internett tilgjengelig'. Tenk litt over det... med et raskt google søk kan du finne ut av det meste. En personlig favoritt er nettstedet ehow som har en fantastisk samling av nyttige tips og triks. Det kommer selvfølgelig litt ann på hva det dreier seg om, men for å sette ting litt i perspektiv... en kamerat av meg kjøpte seg nettopp sitt første hus og har gjort enormt mye arbeid selv for å fikse det opp. Ved å unngå de enkle utveiene har han sikkert økt verdien på huset med nærmere 500.000 kr hvis ikke mer... tror du verdiøkningen hadde vært like stor hvis han skulle benytte seg av dyre håndtverkere osv. hele veien? Noe å tenke over:)

Planlegg ferien din!
Sommeren nærmer seg og du skal kanskje ut å reise. Selv om man kan være heldig med restplasser vil det som regel lønne seg å være tidlig ute med å bestille fly, hotell, bil osv. Selv har jeg booket tur/retur London til snaue 200kr inkl. gebyrer og noen andre jeg kjenner sparte enormt mye penger på å forhåndsbestille leiebil til USA turen sin over nett. Desto mer du sparer på selve reisen kan du nyte ferieoppholdet ditt når du er fremme.

Lær av dine feil.
Vi er alle mennesker og kan gjøre feil. Hvis du har vært uheldig tidligere kan du likevel lære av disse erfaringene og ta med deg noe videre.

2 kommentarer: